Ovogodišnje rekordne temperature i dramatična razaranja uzrokovana klimatskim promjenama naglašavaju hitnost situacije pred kojim se COP28 nalaz, a koji je sada na ključnoj prekretnici.

Dok inauguriramo Globalni pregled, sada je trenutak za kritičko promišljanje - da procijenimo dosadašnji napredak i suočimo se sa značajnim izazovima koji i dalje postoje u našim globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena.

Usred ovih razmišljanja, glasovi zemalja s Globalnog juga se podižu, zahtijevajući konkretne korake prema ispunjenju obećanja o finansiranju gubitaka i šteta.

U središtu pažnje je oživljavanje Fonda uspostavljenog na COP27, zajedno s povećanjem finansiranja klimatskih projekata i inovativnih ekonomskih strategija za jačanje napora za adaptaciju na klimatske promjene.

Prozor za održavanje globalne temperature unutar granica od 1,5 °C se sužava, ali postoji trag nade.

Pozitivne promjene su nadohvat ruke, potaknute spojem liderstva, odlučnosti i strateškog ulaganja.

Vidimo kako lideri zemlja u razvoju utiru put inovativnim klimatskim rješenjima.

Transformacije su moguće kada se udruže liderstvo, politička volja i ulaganje. UNDP poziva sve sektore – vladu, poslovne subjekte i zajednice – da se mobiliziraju, ulažu i djeluju odlučno u suočavanju s ovim globalnim izazovom.

Zajedno zamišljamo - i posvećeni smo postizanju - pravedne i održive budućnosti.

Zelenija, pravednija i bolja budućnost je moguća, a UNDP je nepokolebljiv u svojoj predanosti partnerstvu s onima koji su spremni tu viziju pretvoriti u stvarnost.