Овогодишње рекордне температуре и драматична разарања узрокована климатским промјенама наглашавају хитност ситуације пред којим се COP28 налаз, а који је сада на кључној прекретници.

Док инаугурирамо Глобални преглед, сада је тренутак за критичко промишљање - да процијенимо досадашњи напредак и суочимо се са значајним изазовима који и даље постоје у нашим глобалним напорима у борби против климатских промјена.

Усред ових размишљања, гласови земаља с Глобалног југа се подижу, захтијевајући конкретне кораке према испуњењу обећања о финансирању губитака и штета.

У средишту пажње је оживљавање Фонда успостављеног на COP27, заједно с повећањем финансирања климатских пројеката и иновативних економских стратегија за јачање напора за адаптацију на климатске промјене.

Прозор за одржавање глобалне температуре унутар граница од 1,5 °C се сужава, али постоји траг наде.

Позитивне промјене су надохват руке, потакнуте спојем лидерства, одлучности и стратешког улагања.

Видимо како лидери земља у развоју утиру пут иновативним климатским рјешењима.

Трансформације су могуће када се удруже лидерство, политичка воља и улагање. УНДП позива све секторе – владу, пословне субјекте и заједнице – да се мобилизирају, улажу и дјелују одлучно у суочавању с овим глобалним изазовом.

Заједно замишљамо - и посвећени смо постизању - праведне и одрживе будућности.

 

Зеленија, праведнија и боља будућност је могућа, а УНДП је непоколебљив у својој преданости партнерству с онима који су спремни ту визију претворити у стварност.