Godinu ranije, 2022, u BiH je uvezeno 610 hibridnih vozila. Haris Muratović, brend manadžer "MOON Porschea BH“, kazao je za "Nezavisne novine" da postoji nekoliko razloga zbog čega je došlo do povećanja uvoza električnih vozila, te, kako kaže, to je veliki skok uvoza u odnosu na ranije godine.

"Prvi razlog su subvencije koje je Vlada FBiH dala za nabavku ovih vozila, tako da su i fizička ali i pravna lica odlučila da masovno kupuju ova vozila.

Druga stvar zbog čega se ljudi odlučuju na kupovinu jeste cijena, koja ovim vozilima opada na našem tržištu za 10 do 15 odsto", kazao je Muratović.

On je istakao da će se taj trend nastaviti i u narednim godinama.

"Troškovi servisa električnih automobila su takođe povoljniji za 70 odsto.

Mi očekujemo da će se trend prodaje ovih automobila, bilo da su u pitanju nova ili korišćena, nastaviti i povećati, te slijediti primjer država u okruženju kao što su Hrvatska, Srbija i Crna Gora, koje odavno imaju subvencije i masovniju prodaju tih auta", naglasio je Muratović.

Ističe da se nada da će subvencije za nabavku električnih vozila biti usvojene i u Republici Srpskoj, pa bi to, kako kaže, sigurno u velikoj mjeri uticalo da se dodatno povećava uvoz ovih vozila.

Prema njegovim riječima, za razvoj elektromobilnosti neophodan preduslov je infrastruktura za punjenje vozila na električni pogon.

"Mi imamo već 320 punjača u BiH, od toga je oko 15 brzih punjača, a ako bi se dodatno unaprijedila ta infrastruktura potrebno nam je više ovih superbrzih punjača i to na desetak lokacija u BiH koje su na brzim cestama, auto-putevima, blizu granica i koje će povezati kompletnu državu", kazao je Muratović i istakao da je građanima najveći kamen spoticanja za kupovinu električnih automobila upravo manjak punjača.

Muratović smatra da postoji mogućnost da neka domaća softverska kompanija razvije vlastitu aplikaciju za naplatu punjenja.

"Promovisanje električne energije u saobraćaju je važno jer je ovaj sektor jedan od ključnih izvora zagađenja vazduha, posebno u urbanim centrima.

Važan razlog za promovisanje elektromobilnosti vezan je i za činjenicu da nafta s oko 90 odsto učestvuje u zadovoljenju energetskih potreba tog sektora, te se na taj način nastoji smanjiti zavisnost o tom uvoznom resursu", zaključio je Muratović.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH od 2022. godine daje subvencije u iznosu od milion KM za kupovinu električnih i hibridnih vozila. Visina iznosa koji se dodjeljuje kao finansijski podsticaj pojedincima za električna vozila iznosi 10.000 KM, a za hibridna električna plugin i hibridna full hybrid vozila po 5.000 KM.

autor: nezavisne.com