Годину раније, 2022, у БиХ је увезено 610 хибридних возила. Харис Муратовић, бренд манаџер "MOON Porschea BH“, казао је за "Независне новине" да постоји неколико разлога због чега је дошло до повећања увоза електричних возила, те, како каже, то је велики скок увоза у односу на раније године. 

"Први разлог су субвенције које је Влада ФБиХ дала за набавку ових возила, тако да су и физичка али и правна лица одлучила да масовно купују ова возила. 

Друга ствар због чега се људи одлучују на куповину јесте цијена, која овим возилима опада на нашем тржишту за 10 до 15 одсто", казао је Муратовић. 

Он је истакао да ће се тај тренд наставити и у наредним годинама. 

"Трошкови сервиса електричних аутомобила су такође повољнији за 70 одсто. 

Ми очекујемо да ће се тренд продаје ових аутомобила, било да су у питању нова или коришћена, наставити и повећати, те слиједити примјер држава у окружењу као што су Хрватска, Србија и Црна Гора, које одавно имају субвенције и масовнију продају тих аута", нагласио је Муратовић. 

Истиче да се нада да ће субвенције за набавку електричних возила бити усвојене и у Републици Српској, па би то, како каже, сигурно у великој мјери утицало да се додатно повећава увоз ових возила. 

Према његовим ријечима, за развој електромобилности неопходан предуслов је инфраструктура за пуњење возила на електрични погон. 

"Ми имамо већ 320 пуњача у БиХ, од тога је око 15 брзих пуњача, а ако би се додатно унаприједила та инфраструктура потребно нам је више ових супербрзих пуњача и то на десетак локација у БиХ које су на брзим цестама, ауто-путевима, близу граница и које ће повезати комплетну државу", казао је Муратовић и истакао да је грађанима највећи камен спотицања за куповину електричних аутомобила управо мањак пуњача. 

Муратовић сматра да постоји могућност да нека домаћа софтверска компанија развије властиту апликацију за наплату пуњења. 

"Промовисање електричне енергије у саобраћају је важно јер је овај сектор један од кључних извора загађења ваздуха, посебно у урбаним центрима. 

Важан разлог за промовисање електромобилности везан је и за чињеницу да нафта с око 90 одсто учествује у задовољењу енергетских потреба тог сектора, те се на тај начин настоји смањити зависност о том увозном ресурсу", закључио је Муратовић. 

Подсјећамо, Влада Федерације БиХ од 2022. године даје субвенције у износу од милион КМ за куповину електричних и хибридних возила. Висина износа који се додјељује као финансијски подстицај појединцима за електрична возила износи 10.000 КМ, а за хибридна електрична плугин и хибридна фулл хyбрид возила по 5.000 КМ. 

аутор: nezavisne.com