Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) primio je novi doprinos od 1,87 milijuna USD u financiranju klimatskih promjena odVlada Japana će podržati konkretnu provedbu klimatskih planova, kao što je nacionalno utvrđeni doprinos (NDC), u Bosni i Hercegovini.

Doprinos Japana ambicioznoj inicijativi UNDP-a Climate Promise pomoći će BiH da odgovori na hitnu potrebu smanjenja svoje visoke ovisnosti o fosilnim gorivima putem pravednog tranzicijskog mehanizma, s naglaskom na tome da nikoga ne ostavi iza sebe, pravedne i rodno osjetljive mjere.

U suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, projekt će raditi na postavljanju temelja za pravednu tranziciju prema niskougljičnom gospodarstvu stvaranjem Nacrta za BiH strategije „Pravedna tranzicija za sve“ i Pravednu tranziciju. za tri ugljično-intenzivne industrije (energetika, čelik i cement), popraćeno aktivnostima izgradnje kapaciteta za dionike, ranjive skupine i industriju. Projekt će također osigurati financiranje za dekarbonizaciju najmanje 20 malih i srednjih poduzeća.

LINK