"U skladu sa smjernicima konvencije, u dijelu inventara gasova prikupljena je većina relevantnih podataka", kažu u Ministarstvu.

Iz ovog ministarstva navode da je u toku izrada i modela ekstremnih padavina te analiza ekonomskog uticaja poplava i suša.

U dijelu ublažavanja klimatskih promjena urađeni su izvještaji za sektore poljoprivrede, šumarstva, biodiverziteta, zdravstva, turizma i vodnih resursa.

Tim stručnjaka obučen je za korištenje takozvanog LEAP sistema, softvera za izradu scenarija, a u toku je izrada modela u oblastima elektroenergetike, daljinskog grijanja, zgradarstva i saobraćaja.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, graćevinarstvo i ekologiju Republike Srpske podsjećaju da ih je Vlada na sjednici 19. juna prošle godine obavezala zaključkom da, kao kontakt institucija u ime BiH, preduzmu sve aktivnosti na izradi Trećeg nacionalnog izvještaja.

Svu neophodnu pomoć za izradu izvještaja Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju pruža Misija UNDP-a u BiH dok je projekat finansijski podržao GEF.

Ministarstvo je, kao kontakt institucija za Okvirnu konvenciju UN o klimatskim promjenama, do sada izradilo dva nacionalna izvještaja prema UNFCCC-u.