Organizatori radionice su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske, uz saradnju sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom.

Finansijska sredstva za održavanje ovog skupa obezbijeđena su iz sredstava programa TAIEX-a Evropske Komisije.

Cilj radionice je da se nadležnim organima u Bosni i Hercegovini, pruži podrška u razvoju i uspostavljanju mehanizma za prikupljanje podataka monitoring i izvještavanje a prema zahtjevima Okvirne konvencije UN o klimatskim promjnama (UNFCCC) i Evropske Regulative o mehanizmu monitoringa EC 525/2013 (MMR). Svoja iskustva u implementaciji sistema monitoringa i izvještavanja učesnicima radionice će prenijeti eksperti iz Hrvatske, Slovenije i Litvanije.

Konferenciji je prisustovalo oko 45 predstavnika nadležnih institucija iz cijele Bosne i Hercegovine, predstavnika termoenergetskog sektora i Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Kao rezultat radionice, očekuju se prijedlozi za dopunjavanjem postojećeg pravnog okvira u BiH, u skladu sa iskustvom u implementaciji navedene regulative u zemljama EU.