- Све пројекте реализују домаће фирме, што доприноси побољшању нашег привредног амбијента. 

У прошлој години смо санирали преко 30 објеката. Реализовани су пројекти вријенди 40 милиона КМ - навео је Випотник. 

Он је рекао да се у овој години реализује 40 одсто пројеката из неразвијених и изразито неразвијених општина, а кроз сарадњу са међународним организацијама и банкама обезбијеђена су грант средства у износу од 10 милииона евра. 

- Изабрали смо 13 објеката и ускоро потписујемо уговоре. 

Циљ је да привучемо што више међународних партнера и да што више улажемо у Републику Српску. 

Наставићемо да радимо на томе - поручио је Випотник. 

НЕГАТИВНЕ ПОСЉЕДИЦЕ КЛИМАТСКИХ ПРОМЈЕНА ОДНИЈЕЛЕ ЖИВОТЕ И НОВАЦ 

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске истакао је да негативне посљедице климатских промјена годинама односе људске животе и новац, а о санирању посљедица и превенцији било је ријечи и крајем прошле године на Конференцији држава чланица Оквирне конвенције УН о промјени климе у Дубаију. 

- Република Српска и БиХ немају велики утицај на климатске промјене, али климатске промјене итекако утичу на нас. Истраживања Свјетске банке говоре да су на овим просторима, посљедњих неколико година, елекментарне непогоде у директној вези са негативним посљедицама климатских промјена - навео је Випотник. 

Он је додао да је потребно развијати свијест о овом проблему, јер је важна улога сваког појединца у ублажавању посљедица климатских промјена, те да се у сарадњи са међународним организацијама и највећим свјетским фондовима реализују два пројекта вриједности преко милион долара.

- На добром смо путу да привучемо још средстава за те сврхе - закључио је Випотник.

аутор: srna.rs