Већина тога, кажу научници, управо је оно што се очекује од климатских промјена, пише CBC News. У уторак је тим климатолога објавио студију у часопису Environmental Research: Climate. Истраживачи су помно проучили улогу коју су климатске промјене имале у појединим временским појавама у посљедње двије деценије. Налази потврђују упозорења о томе како ће глобално загријавање промијенити наш свијет – и такође јасно показују које информације недостају.

Климатске промјене утичу на топлотне таласе и екстремне кише. У свом осврту, научници су се ослонили на стотине студија или истраживања која имају за циљ да израчунају како су климатске промјене утицале на неки екстремни догађај користећи рачунарске симулације и посматрања времена. За топлотне таласе и екстремне кише, „сматрамо да много боље разумијемо како се интензитет тих догађаја мијења због климатских промјена“, рекао је коаутор студије Лук Харингтон, климатолог са Универзитета Викторија у Велингтону. Међутим, мање се разумије како климатске промјене утичу на шумске пожаре и сушу. Такође, постоје велике празнине у подацима за многе земље са ниским и средњим приходима, што отежава разумијевање онога што се догађа у тим регијама, рекла је коауторка Фридерике Ото, једна од климатолошкиња која води међународну истраживачку сарадњу „World Weather Attribution“ (WWA).

Климатске промјене допринијеле су топлотном таласу у Индији. Уз топлотне таласе веома је вјероватно да климатске промјене погоршавају ствари. „Готово сви топлотни таласи широм свијета постали су интензивнији и вјероватнији због климатских промјена“, рекао је коаутор студије Бен Кларк, научник са Универзитета у Оксфорду. Уопштено, топлотни удар, за који је прије била вјероватноћа према 10, сада је готово три пута вјероватнија и достиже врхунац на температурама вишим за око један степен него што би било без климатских промјена. Априлски топлотни талас где се жива пела изнад 50 степени Целзијусових у Индији и Пакистану, на примјер, био је 30 пута вјероватнији због климатских промјена, наводи WWA.

Топлотни таласи широм сјеверне хемисфере у јуну – од Европе до Сједињених Држава – наглашавају „тачно оно што наш рад показује: учесталост топлотних таласа значајно је порасла“, рекао је Ото. Смањење прољећне кишне сезоне повезано са топлијим водама у Индијском океану. Недавно је Кина доживјела опсежне поплаве након обилних киша. У исто вријеме, Бангладеш су погодиле поплаве проузроковане поплавом. Уопштено, епизоде обилних падавина постају све чешће и интензивније. То узрокује да киша пада брзо преко океана прије него што стигне до Афричког рога.